Για πολλούς ανθρώπους, το καλοκαίρι φέρνει μαζί του εκτός από τον ήλιο, βελτιωμένη διάθεση, αισιοδοξία και την επιθυμία για ξεκούραση και διακοπές. Ωστόσο, για τους ιδιοκτήτες – ειδικά των μικρών – επιχειρήσεων είναι μια κρίσιμη περίοδος, αλλά ταυτόχρονα ιδανική, που μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Οι επιχειρήσεις για τις οποίες το καλοκαίρι μεταφράζεται σε χαμηλές πωλήσεις και προετοιμασία για τη νέα σεζόν, μπορούν να επενδύσουν στην αξιολόγηση της περιόδου που ολοκληρώθηκε, στην συντήρηση και στην αναδιοργάνωσή τους. Για άλλες, που το καλοκαίρι είναι η πολυάσχολη εποχή από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό η βιωσιμότητά τους και ο συνολικός τζίρος της χρονιάς, η επένδυση αποκλειστικά στην εργασία είναι μονόδρομος για αυτή την περίοδο.

Εάν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, οι καλοκαιρινοί μήνες προσφέρουν ευκαιρίες τις οποίες μπορείτε να εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας.

Διαβάστε τις ακόλουθες 5 χρήσιμες συμβουλές και αξιοποιήσετε τους καλοκαιρινούς μήνες για να διασφαλίσετε ότι η επιχείρησή σας θα παραμείνει ενεργή ακόμα και σε χαμηλή περίοδο πωλήσεων.

  1. Γνωρίστε τους πελάτες σας αυτοπροσώπως

Η τεχνολογία έχει βελτιώσει την ικανότητά μας να παραμένουμε συνδεδεμένοι όλο το χρόνο, όπου κι αν βρισκόμαστε. Ωστόσο, δεν μπορεί να συγκριθεί με την προσωπική γνωριμία. Το καλοκαίρι είναι λοιπόν μια ευνοϊκή εποχή για να επισκεφθείτε κάποιους πελάτες σας, ειδικά όσους δεν έχετε γνωρίσει από κοντά λόγω απόστασης ή περιορισμένου χρόνου.

  1. Διοργανώστε μια εκδήλωση

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως μεγάλες εταιρείες διοργανώνουν εκδηλώσεις για ψυχαγωγικούς σκοπούς για τους σημαντικούς πελάτες τους. Όπως έγραψε ο Σύνδεσμος Μικρών Επιχειρήσεων των Η.Π.Α. (SBA), δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο μια μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει το ίδιο για τους δικούς της πελάτες.

Ο SBA προτείνει στους επιχειρηματίες να συνεργαστούν με ένα τοπικό εστιατόριο, οινοποιείο ή μπαρ, ακόμα και να οργανώσουν ένα πικνίκ σε ένα τοπικό πάρκο. Με αυτό τον τρόπο, ψυχαγωγείτε τους πελάτες σας, αλλά προπάντων ενισχύετε τις σχέσεις σας με αυτούς.

  1. Προωθήστε μια εκστρατεία ευγνωμοσύνης

Μετατρέψετε το καλοκαίρι σε μια εποχή εκτίμησης και ευγνωμοσύνης για τους πελάτες σας. Μέσω τηλεφώνου, email ή ακόμα και των κοινωνικών δικτύων μπορείτε να τους ευχαριστήσετε για την υποστήριξή τους στη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου. Το να αφιερώσετε χρόνο για να δείξετε την εκτίμησή σας, θα ενισχύσει τις σχέσεις σας αλλά και την καλή σας φήμη.

  1. Συμμετέχετε σε επιχειρηματικές εκδηλώσεις και δημιουργήστε νέα δίκτυα

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά όλη τη χρονιά. Ωστόσο, για όσους το καλοκαίρι φέρνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λιγότερη πίεση, η συμμετοχή σε επιχειρηματικές εκδηλώσεις και εκθέσεις είναι ευκολότερη.

Δείτε ποιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι, που είναι σχετικές με το αντικείμενό σας και παρακολουθήστε τις. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συναντήσετε πιθανούς συνεργάτες, ανταγωνιστές αλλά και μέντορες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

  1. Επενδύστε στην προσωπική σας ισορροπία

Όσο σημαντικός είναι ο χρόνος που θα αφιερώσετε στη συντήρηση της εταιρείας σας την καλοκαιρινή περίοδο, είναι και εκείνος που οφείλετε να αφιερώσετε στην προσωπική σας ζωή. Το να δουλεύετε με πάθος για την επιχείρησή σας είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας, θυμηθείτε όμως να βρίσκετε χρόνο και για την οικογένεια, τους φίλους και κυρίως τον εαυτό σας.

Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι απαραίτητη για να διατηρήσει κανείς μια θετική νοοτροπία και αίσθηση ευτυχίας στην καθημερινότητα του. Εάν δεν ξεκουράζεστε, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ικανότητα διοίκησης της επιχείρησής σας και διαχείρισης των πιθανών μελλοντικών προβλημάτων.

Παρότι είναι ίσως δελεαστικό να υποκύψετε σε μια μακρά περίοδο διακοπών και ξεκούρασης, το καλοκαίρι δεν είναι ωφέλιμο αν συνεπάγεται απώλεια της δυναμικής ανάπτυξης της επιχείρησής σας. Δοκιμάστε λοιπόν να ακολουθήσετε αυτές τις πέντε στρατηγικές για να συντηρήσετε τη δυναμική σας και γιατί όχι, να αναπτύξετε την επιχείρησή σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.