Καθημερινές δραστηριότητες στην εργασία, όπως για παράδειγμα η επικοινωνία με συναδέλφους, μια επαγγελματική συνάντηση, μια παρουσίαση, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε στο μικροσκόπιο. Οι άνθρωποι κρίνουν συνεχώς τις πράξεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, και εμείς αντίστοιχα αξιολογούμε τις δικές τους.

Κάποια άτομα έχουν μάθει πώς να διαχειρίζονται την κριτική ενώ για άλλα αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία. Ο θυμός, η απογοήτευση, ο φόβος είναι κάποια από τα συναισθήματα που μπορούν να σας οδηγήσουν σε αμυντική στάση απέναντι σε μια κριτική. Συνήθως η αντίδραση αυτή σχετίζεται με την απόρριψη και την ανασφάλεια για τις ικανότητες και τις δεξιότητές μας.  

Σε κάποιο βαθμό όλοι επηρεαζόμαστε από αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εμάς, και εν μέρει είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, μπορούμε να αναπτύξουμε την ικανότητα να αξιοποιούμε στο έπακρο την ανατροφοδότηση και την κριτική που δεχόμαστε. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για το πώς να διαχειριστείτε  την γνώμη των άλλων για εσάς, στο εργασιακό περιβάλλον.

Είναι φυσιολογικό για τους συναδέλφους σας να διαμορφώνουν μια γνώμη για τη δουλειά σας, για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε και ενεργείτε, για εσάς τους ίδιους. Η γνώμη κάποιων μπορεί να σας αρέσει, ενώ άλλων ίσως την θεωρείτε εχθρική ή άδικη. Είναι ευκολότερο να ακούσετε θετικές απόψεις και να τις αποδεχτείτε, γιατί συνήθως ταιριάζουν με τη δική σας εκτίμηση.

Αφαιρέστε τις ετικέτες

Τι μας δυσκολεύει όμως να δεχτούμε εκείνες τις απόψεις που διαφέρουν από τη δική μας; Το πρόβλημα είναι ότι αξιολογούμε τις απόψεις ως καλές ή κακές. Δεχόμαστε εύκολα τα θετικά σχόλια και δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε τα αρνητικά, με αποτέλεσμα να χάνουμε ευκαιρίες για περαιτέρω εξέλιξη. Το κλειδί είναι να αφαιρέσετε τις ετικέτες, την κατηγοριοποίηση μιας ανατροφοδότησης ως καλής ή κακής, να ακούσετε με ουδέτερο τρόπο, να αφομοιώσετε τις πληροφορίες και να δείτε τι μπορείτε να μάθετε από αυτές.

Αποδεχτείτε μια πιθανή αλήθεια

Εάν δυσκολεύεστε να δεχτείτε μια αρνητική ανατροφοδότηση, ή η συναισθηματική σας αντίδραση είναι δυσανάλογη, σκεφτείτε μήπως υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό που ακούτε. Το να παραδεχτείτε ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό που σας λένε μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να κάνετε αλλαγές σε προσωπικό επίπεδο.

Βελτιώστε την επικοινωνία

Σε άλλες περιπτώσεις, αυτό που το κάνει επώδυνο δεν είναι το περιεχόμενο της ανατροφοδότησης αλλά ο τρόπος επικοινωνίας. Εάν συμβαίνει αυτό, θα ήταν σκόπιμο να παραδεχτούμε ότι η γνώμη ήταν ορθή και να ζητήσουμε έναν πιο ευγενικό τρόπο επικοινωνίας.

Αργά ή γρήγορα όλοι αντιμετωπίζουμε μια κριτική από έναν εργοδότη, έναν συνάδελφο ή μια επαγγελματική ομάδα. Ακόμα και αν κάποια από τα σχόλια που δεχόμαστε δεν είναι ευχάριστα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αυτοεκτίμησή μας και η διάθεση να αξιοποιήσουμε την ανατροφοδότηση για να εξελιχθούμε περισσότερο.